torsdag 22 januari 2009

Ni som tänker ta MC-kort

Det är många funderingar om vad som gäller för att ta MC-kort (A-behörighet) så här när våren närmar sig. Här kommer lite info för den som undrar:

Körkortstillstånd
För att få övningsköra och avlägga förarprov måste du ha ett körkortstillstånd. Ett sådant är giltigt i fyra år. Till ansökan krävs en hälsodeklaration. Alla blanketter finns att hämta på Vägverkets hemsida, Vägen till körkort - www.vv.se/vtk - som också bjuder på mängder av tips för både förare och handledare. Ansökningshandlingarna skickas till Länsstyrelsen i det län du är folkbokförd. Ett körkortstillstånd kostar 220 kr och övriga utgifter är kunskapsprov, körprov och tillverkning av körkortet. Den totala avgiftskostnaden för ett mc-kort är 1 360 kr.

Privat övningskörning
Måste ske under uppsikt av en godkänd handledare. Blankett för ansökan finns även den på Vägverkets hemsida. För att godkännas som handledare krävs att personen fyllt 24 år, har haft körkort för behörigheten i minst fem år under den senaste tioårsperioden samt har vana och skicklighet då det gäller körning av fordonet. Den som godkänns som handledare
får ett bevis som ska tas med vid övningskörning. Eleven ska ha den gröna skylten "Övningskör" placerad baktill på fordonet och handledaren måste åka med som passagerare eller själv köra motorcykel.

Körkortsprov
Innebär ett prov i teoretisk kunskap och ett i praktisk körning. Kunskapsprovet är skriftligt och ska vara godkänt innan du får göra körprovet. Du ska besvara 70 frågor under 50 minuter vid en dator och måste ha minst 52 rätt. Kunskapsprovet är giltigt under ett år om körkortstillståndet är giltigt. Körprovet består av säkerhetskontroll, ett särskilt manöverprov med bromsprov samt körning i och utanför tätort under minst 25 minuter. Dessutom gäller det att klara av att så effektivt som möjligt bromsa fordonet till stillastående från hastigheterna 50, 70 och 90 kilometer i timmen. Du ska ha hjälm, skyddskläder, glasögon, kraftiga skodon, handskar och ryggskydd vid körprovet.

Vad kostar det?
I regel är det inte billigt att ta mc-kort. Beroende på förkunskaper och fallenhet varierar kostnaderna precis som längden för en körlektion. Priset är också olika men en lektion på 40 minuter kan gå på mellan 450 och 500 kr. Många trafikskolor erbjuder olika startpaket och ger också dubbellektioner. Även priset för teorikursen är olika. Av Göteborgs nästan 50 trafikskolor erbjuder 15 utbildning för motorcykel. För prisuppgifter och mer information, gå in på www.str.se.

Körkortsklasserna
För motorcykel är körkortet indelat i tre kategorier. Du måste vara 16 år för att få övningsköra med lätt motorcykel (A1), 17 år och 6 månader för att hantera en mellanklassmotorcykel (A begränsad) samt 20 år för öva med en tung motorcykel (A obegränsad). Den som tar mellanklasskort får automatiskt behörighet att köra tung motorcykel efter två års körkortsinnehav. Den som har A1-behörighet och vill köra en mellanklasshoj vid 18-års ålder måste köra upp på nytt men slipper teoriprovet.

A1 (lätt motorcykel)
Motorns slagvolym får inte understiga 120 cc. Maximal effekt 11 kW. För att kunna ta körkort gäller att föraren har fyllt 16 år.

A (begränsad)
Motorns slagvolym får inte understiga 375 cc. Effekten får vara högst 25 kW och förhållande mellan effekt och vikt får inte överstiga 0,16 kW/kg. För att kunna ta körkort gäller att föraren har fyllt 18 år.

A (obegränsad)
Motorns slagvolym får inte understiga 375 cc. En motorcykel som har högre effekt än 25 kW och ett förhållande mellan effekt och tjänstevikt som överstiger 0,16 kW/kg. För att kunna ta körkort gäller att föraren har fyllt 21 år.

Användbara adresser
www.vv.se/vtk
www.korkort.com
www.motorcyklisterna.org

Källa: Vägverket

1 kommentar:

Carola sa...

Annat var det på min tid (Trias-Jura-Krita eller så)!
Då fick man det gratis och som tillbehör till bilkörkortet!
Tuta och kör!
Det var nog inte bättre förr, men tusan så mycket enklare!