tisdag 3 mars 2009

Weekend i Tammerfors

Igår morse kom vi hem från en skön och avkopplande helg i Tammerfors, Riittas hemstad. Vi bodde hos Riittas pappa i ett mysigt hus i Kalkku utanför stan. Det roliga var att det var bara några kilometer till NOKIA, jag som alltid trott att Nokia bara var ett varumärke men det är ju en stad. Vi åkte igenom där och jag fick se vart allting startade 1869, det var då ett pappersbruk. 1898 började dom tillverka gummistövlar som var min första kontakt med detta jätteföretag.
Vi var också upp i Näsinneula som är Nordens högsta utsiktstorn, 168 meter till mastens topp det var en hisnande utsikt över staden och dom 2 stora sjöarna.

Riitta och hennes pappa












Lite fakta om Tammerfors enligt Wikipedia:
Staden Tammerfors grundades av Gustav III den 1 oktober 1779 vid forsen som förbinder sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Vid forsen anlades en damm ("damber"), vilket gav staden dess namn. Forsens naturliga längd var nästan en kilometer lång och på sina ställen med 90 meters brett fall. Det möjliggjorde lokaliseringen av industrier dit och under 1800-talet växte staden - med nordiska mått - lavinartat, från att år 1820 bara haft cirka tusen invånare så hade man år 1850 tredubblat invånarantalet. I början av 1880-talet bodde cirka 15 000 personer i staden och år 1900 över 36 000, varav cirka 8 000 var industriarbetare. Textilfabrikerna stod tätt och ännu i början av 2000-talet ger dessa staden en särprägel såsom i Manchester i Storbritannien och i Tammerfors svenska vänort Norrköping, industrilandskapet finns i stadens centrum och Tammerfors hade tidigare smeknamnet "Finlands Manchester".

Inga kommentarer: